Balsareny

Balsareny
  • MIDA DEL TEXT + = -

17:20  |  24/09/2020

Data i hora oficial

El temps

Festa dels traginers

Aquesta és la festa que ha fet popular Balsareny arreu de Catalunya. Declarada Festa d´Interès Turístic el 1970 i Festa Tradicional d´Interès Nacional a Catalunya el 1999, cada any ha seguit una trajectòria constant de millorament. Se celebra el diumenge abans de Carnaval, i hi congrega una gran gernació de persones. Per més informació consulta la web: www.traginersbalsareny.cat

 

 

Festa dels TraginersAntecedents històrics

El traginer, que transportava les mercaderies d´un lloc a un altre, tingué un paper molt important com a element de relació de poblacions sovint aïllades, petits comerciants, difusor de notícies, etc. Antigament, cada gremi escollia un sant patró per celebrar una festa i buscar-hi protecció. Així, tots els qui feien servir animals com a eina de treball sembla que s´acolliren a Sant Antoni Abat, dit "del porquet" perquè aquest animal figura sempre al seu costat en la iconografia. Als traginers els era imprescindible l´animal de ferradura per a desenvolupar llur treball, així com als pagesos per a les feines del camp. Uns i altres, arribat el 17 de gener, deixaven el treball i portaven els animals a beneir després de la missa celebrada en honor del sant. Si s´esqueia, hom organitzava balls, curses o competicions.

Festa dels TraginersA Balsareny, a principis del segle XX s´hi havia organitzat, a part de la festa religiosa del matí, balls de tarda i nit al Casino, amb orquestra. Llavors encara existia un gran nombre d´animals de càrrega i de tragí, i la festa, malgrat que restés circumscrita només al gremi, resultava lluïda i animada.

Als anys trenta, a causa que el transport ja s´havia motoritzat gairebé del tot, els pagesos portaven els animals a beneir després de la missa, i aquell dia s´estaven de fer-los treballar. A causa de la guerra, però, calgué tornar a l´animal de carro de bast o de llaurar. Renasqué aleshores la idea de celebrar novament la Festa de Sant Antoni. D´una reunió informal, l´any 1943, en una barberia, sorgí la primera comissió, que restaurà la festa definitivament.


Neix la festa

Festa dels Traginers El programa va quedar estructurat de la manera següent: missa i benedicció d´animals; cercavila amb banda de música i desfilada de cavalleries pels carrers del poble, presidida per la bandera de sant Antoni portada per un banderer acompanyat de dos cordonistes, tots tres muntats a cavall. Durant aquesta cercavila es feia una col.lecta per tot el veïnat per ajudar a subvenir les despeses de la festa. A primera hora de la tarda se celebrava una competició o cursa amb les categories de rucs, mules i cavalls, que s´esdevenia a la carretera de Manresa a Berga. Això i el ball de tarda i nit, l´aleshores famós ball de sant Antoni, era el que atreia més gent dels pobles veïns. La festa sempre es féu en diumenge i coordinada amb les que se celebraven en altres pobles, a fi que els mateixos corredors poguessin participar a totes les competicions. Després de la cursa, i abans del ball, es feia el joc de les anelles, que consistia a posar una corda entravessada al carrer d´on penjaven unes anelles a una alçada prudencial que havien de ser despenjades amb un bastonet que duien els concursants, muntats a cavall d´un animal al trot. Cada anella encertada tenia un premi. Fou llavors que costejaren la imatge del Sant. Un altre costum que perdurà uns anys fou la rifa d´un porc.

La Festa actual

Festa dels TraginersL´any 1964 calgué buscar un nou circuit, i aquest fou el camí que puja al castell. La col.laboració del baró Lluís Ignasi d´Alòs, que donà publicitat a la festa va obligar a ser més exigents en l´organització dels actes a causa de la presència creixent de gent de tot arreu. Així sorgí la idea de convertir la cercavila en una cavalcada històrico-retrospectiva de l´antic traginer de camí ral. Hom començà la recerca d´aparells i guarniments de tota mena en les diferents modalitats del transport a bast.


El cercle de col.laboradors s´anà eixamplant, i anaren sorgint noves idees, com la Torrada, el Rebost o la Taverna, que a més de donar ambient a la diada hi presten un ajut econòmic. També el concurs de fotografia ha convocat gran quantitat d´afeccionats. La cavalcada s´ha enriquit amb elements folklòrics, tant locals, com el Ball de Bastons, el Ball de la Faixa o els de l´Esbart Sant Esteve, com foranis: trabucaires, gegants i nans, bandes i conjunts musicals antics, etc. Finalment s´hi ha inclòs el festival folklòric al camp d´esports.

 

 

 

 

Butlletí digital

Vols rebre els titulars, l’agenda d’activitats i els anuncis oficials a la teva bústia de correu? Apunta-t’hi!

DONAR-SE D'ALTA