Balsareny

Balsareny
 • MIDA DEL TEXT + = -

16:56  |  24/09/2020

Data i hora oficial

El temps

Llocs d'Interès

 • El castell

  El Castell

  El castell de Balsareny és sens dubte el monument més representatiu i carismàtic de la població i un dels més coneguts de la comarca. És ben visible no solament a causa de la seva situació, sinó també a causa de la seva mida i del seu bon estat de conservació. Present des dels orígens en els esdeveniments de la història del poble, l'actual fesomia de l'edificació correspon al més pur estil gòtic civil català i data del segle XIV. Es tracta d'un castell palau gòtic organitzat a partir...

 • Església Parroquial de Santa Maria

  Església Parroquial de Santa Maria

  Surt esmentada per primera vegada el 1009. De l'antic edifici preromànic només queden unes restes a la façana, a la nau central i al campanar.
   
  Es troba dins l'antic terme del castell, al lloc on després sorgí l'actual població. Molt aviat degué tenir la categoria de parròquia, que conserva encara avui.
   
  És un edifici que fou erigit cap a les darreries del s.XIII, però seguint encara els cànons imposats pel romànic. Els segles XVI-XVII s'hi feren importants reformes.

 • Fortí del Maurici

  Fortí situat damunt del serrat del Maurici, del qual pren nom. Es troba a prop del poble, al costat de la carretera que va cap a Súria i a l'altra banda de l'actual Eix del Llobregat. Malgrat tractar-se d'un dels millors exemples d'arquitectura militar del segle passat, no s'arribà a construir del tot.

 • L´Ermita del Castell

  L´Ermita del Castell

  Al costat mateix de la fortalesa, (en un replà que hi ha a migjorn d'aquesta) i en un excel.lent estat de conservació, s'alça la capella, un magnífic exemple de l'austeritat i la puresa del primer romànic català.
  La parròquia de Santa Maria és esmentada ja l'any 1039; l'edifici actual conserva la nau central, del s.XII, rematada per un absis semicircular.

 • Mas de Puigdorca

  Mas i antic lloc, al sector oriental del terme, a l'esquerra del Llobregat. L'església de Sant Jaume, esmentada ja el 1154, fou sufragània de la de Balsareny (11 cases el 1685); fou renovada al s.XVIII.

 • Pintures de Josep Obiols al Casal

  Pintures de Josep Obiols al Casal / Mare de Déu de Montserrat

  Murals a la capella del Casal de Balsareny (1945)

 • Sant Esteve de la Colònia Soldevila

  Sant Esteve de la Colònia Soldevila

  Documentada al 1038, l'església romànica de Sant Esteve, situada a la colònia tèxtil del mateix nom, és un altre monument digne d'admiració. Originàriament constava d'una nau rectangular.
  De la primitiva edificació es fa patent una part de la nau i l'absis central. El 1942 s'amplià, afegint-hi dos absis neoromànics.
  Modernament s'hi han fet restauracions que permeten de descobrir una part de l'antiga edificació.

 • Sant Ramon de Sobirana de Ferrans

  Sant Ramon de Sobirana de Ferrans

  A la carretera de Súria, en un petit serrat que domina la vall de Ferrans, i construïda durant el s.XII, trobem una altra peça arquitectònica interessant, restaurada amb gran encert.

 • Sant Vicenç de Ladernet

  Tot i trobar-se en estat ruïnos, es pot apreciar encara amb total claredat l'estructura i gran part de l'interior d'aquesta església preromànica, situada en un indret emboscat, estès a la riba esquerra de la riera de Conangle, propera al mas Candàliga i sota la torre de Castellnou, a la banda ponentina del terme.
   
  El lloc i l'església apareixen citats el 1035. Hi ha la tradició d'haver-se aplegat en aquesta capella, vers els segles XVI-XVII, un petit grup de donades.

Butlletí digital

Vols rebre els titulars, l’agenda d’activitats i els anuncis oficials a la teva bústia de correu? Apunta-t’hi!

DONAR-SE D'ALTA